Bizottságok / Groó Diana
Groó Diana

Filmrendező, forgatókönyvíró

1992 és 1995 között az ELTE BTK Francia-Hebraisztika szak hallgatója volt. Filmrendező diplomáját a Színház –és Filmművészeti Egyetemen szerezte, Simó Sándor tanítványaként. Fesztiválnyertes  rövid- és dokumentumfilmjeit, többek között a Tarka képzelet c. művészettörténeti kísérleti-animációs film sorozatát számos nemzetközi csatorna (HBO, Arte, YLE, DRK) műsorára tűzte.

Bemutatkozó nagyjátékfilmje, a Csoda Krakkóban, lengyel-magyar együttműködésben, Krzysztof Zanussi koproducersége mellett valósult meg. Második nagyjátékfilmjét, a Vespát, díjazta az UNICEF, a film elnyerte Cottbusban az Interkulturális Kommunikációért járó Dialógus Díjat valamint a legjobb rendező díját Genfben és Los Angelesben. Az egyetlen fényképre épülő Regina (2013) című kreatív -dokumentumfilmje a 30. Jeruzsálemi Filmfesztivál Lia díját nyerte el és számos helyen vászonra került, többek közt az UNESCO Holokauszt Emléknapján (2014) és a Kongresszusi Könyvtárban, valamint megőrzésre került a  Yad Vashem intézet vizuális központjának gyűjteményében. A filmben közreműködött Rachel Weisz és Martina Gedeck.  Diana 2018-ban doktori diplomáját az SZFE-n szerezte. Társalapítója a Katapultfilm stúdiónak (2002) a DunaDock dokumentumfilmes Masterclass és Workshop sorozatnak (2013).

Filmjei többségében (Trapé, Córesz, Vityebszk felett-Chagall álmai, Kazinczy utca, Urlicht, Ködkárpit, Csoda Krakkóban, Regina) és színházi rendezéseiben (Címzett Ismeretlen, Pár hét az egész ) az európai és közép-európai zsidóság sorsát dolgozza fel. 2018 óta Diana a Budapesti Metropolitan  Egyetem Képalkotás/Mozgóképkultúra és Média szak szakirány- vezetője.